Geschiedenis

Spaarkaske…

Tussen pot en pint staken in 1963 enkele klanten van café René Van Bouwel aan de Bouwelsesteenweg in Nijlen de koppen bij mekaar en besloten om een voetbalploeg op te richten.

Aangezien er nog een naam voor de nieuwe club diende gezocht te worden en zij allen lid waren van het ‘spaarkaske’, werd gekozen voor FC Sparka. De eerste, vriendschappelijke wedstrijden werden gespeeld op een veld aan de Laurys Gewatstraat en nadien sloot de club zich aan bij de KBLVB. Er werden meedere hilarische duels gespeeld in ‘De Zandbak’. Aan de overkant van de straat kon men zich gaan wassen in de twee kleedkamers bij Gerard Voorspoels, maar van douches was er toen nog geen sprake.

Ondertussen had Louis Dierckx de werking van de club op zich genomen. Hij organiseerde de ‘Beker van Nijlen’ die een massa volk trok naar het ‘patattenveld’. In 1979 hield men het voor bekeken aan de Laurys Gewatstraat en de club verhuisde naar de Paashoekstraat. Met vereende krachten werd een nieuwe kantine neergezet en het vervoer van de betonnen platen van de kleedkamers gebeurde per kruiwagen. Later werden nog twee kleedkamers bijgebouwd zodat er in totaal vier kleedkamers waren die dan wel met douches uitgerust werden.

Na de KBLVB speelde men ook nog enkele jaren in de VOKLV, maar tegenwoordig worden enkel nog vriendenwedstrijden gespeeld op zaterdag. Het gaat er dan ook heel wat minder bitsig aan toe dan in de vroegere competities. Het veld, weliswaar klein en niet helemaal geschikt om officiële voetbalwedstrijden op te spelen, ligt er steeds als een biljart bij. Voorzitter Louis Dierckx overleed in 2004 en teneinde de club levendig te houden, werd beslist een bestuur op te richten. Op dit moment is FC Sparka de oudste nog spelende liefhebbersvoetbalclub van Nijlen. Er spelen zowel 50-plussers als jongeren en de sfeer is er opperbest. Teneinde de noodzakelijke kosten te kunnen dekken, wordt er jaarlijks een kleinveldtornooi georganiseerd.

Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan in 2008, werd er voor een volledige nieuwe outfit gezorgd en dit met dank aan de beide sponsors, Taverne Ouwen uit Grobbendonk en Döner Kebab Memo & Baba uit Nijlen. In 2009 kwam er dan van Café The Swing een sponsoring bij voor regenjasjes en in 2013 voor sporttassen. Sinds het seizoen 2013/2014 zijn de truitjes gesponsord door De IJskar.